in de zomer van 2011 ben ik naar Santiago de Compostela gelopen. Ik heb op 2 juni de deur achter mij dicht getrokken in Apeldoorn en ben begonnen de circa 2700 km te lopen die mij scheiden van Santiago. Daarover heb ik iets meer dan 4 maanden gelopen. Ik ben aangekomen in Santiago op zondag 9 oktober.

De markering onderweg
De markering onderweg

In de Codex Calixtinus gedateerd rond 1140 zijn vier routes beschreven die vertrekken vanuit vier verzamelpunten in Frankrijk. Hier verzamelden de pelgrims zich in de middeleeuwen om gezamenlijk naar Santiago te lopen. Deze verzamelpunten zijn Tours, Vézelay, Le Puy en Arles. Ik heb de route via Vézelay, in het latijn de Via Lemovicensis gelopen. Om in Vézelay te komen heb ik eerst het Pieterpad gevolgd tot Maastricht en daarna de Via Mosana langs de Maas.

Donderdag 2 juni 2011

Apeldoorn - De Steeg (27.8 km)

Het Apeldoorns kanaal
Het Apeldoorns kanaal

vandaag een mooie wandeling gemaakt over de Veluwe. In eerste instantie was ik van plan om over Doesburg te lopen, maar dan loop je 20 km lang het Apeldoorns kanaal en dat is erg saai. Dus vlak voor het vertrek de route nog gewijzigd en daar ben ik blij om. Nu heb ik maar 5 km kanaal gelopen tot Lieren en daarna via Oosterhuizen naar halte Immenbergweg van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Daar stond de stoomtrein toevallig net klaar om weg te rijden, maar helaas was ik net te laat voor een foto. Daarvandaan doorgelopen naar Loenen om vervolgens tot aan De Steeg in het bos te blijven lopen. Onderweg nog een stop bij de Carolinahoeve om een lekkere sorbet te eten. Het weer was goed, maar het hoeft niet warmer te worden.

Vrijdag 3 juni 2011

De Steeg - Millingen aan de Rijn (24.4 km)

De pont bij Millingen
De pont bij Millingen

vandaag veel over asfalt gelopen, dat was wel een beetje jammer. Het was ook open terrein, geen bos, dus het werd erg warm in de zon. Dan kan ik vast een beetje wennen aan de hitte, die ik in Frankrijk kan verwachten. Vandaag hoefde ik geen boodschappen te doen, want ik kon broodjes en dergelijke meenemen van het ontbijt. Vandaag ook twee keer met de pont geweest, bij Rheden en bij Millingen. Tot nu toe gaat alles goed, zonder blaren. Vanaf morgen ga ik over het Pieterpad verder tot aan Maastricht. Misschien dat het dan wat minder asfalt wordt.

Zaterdag 4 juni 2011

Millingen - Groesbeek (20.6 km)

Bij vertrek uit Millingen
Bij vertrek uit Millingen

bij het ontbijt vanochtend kennis gemaakt met een andere gast, Pieter Quelle, die was een aantal jaar geleden te voet naar Rome gelopen. Hij zit nu in het bestuur van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome. De wandeling was vandaag erg mooi, vooral in de buurt van Groesbeek. Op de duivelsberg een pannenkoek gegeten voor de lunch. Vandaag ook een stukje door Duitsland gelopen, daar zal ik ook al de eerste markering met de gestileerde schelp voor de weg naar Santiago. Het was vandaag wel erg heet en ik was ook niet zo vroeg vertrokken, om 10 uur, dus dat was behoorlijk zweten. 's Avonds heb ik met mijn ouders in Groesbeek wat gegeten, ze waren even langsgekomen met de auto.

Zondag 5 juni 2011

Groesbeek - Afferden (23.7 km)


het was vannacht begonnen met regenen en ook wat onweer. Toen ik wegging regende het nog steeds, maar na een uur hield het op met regenen en kon de regenkleding weer uit. Wel spetterde het eerst nog af en toe, maar 's middags kwam de zon weer door. De wandeling was erg mooi, veel kleine paadjes door bos of over de hei. Ook door Gennep gelopen, dat is een leuk plaatsje met mooie gebouwen. Er was wel een braderie aan de gang, dus je kon niet goed doorlopen. In Afferden heb ik nog een kapelletje gezien voor Onze-lieve-vrouwe-van-smarten, die is gesticht in 1612 door pastoor Jan van Goch. Misschien is dat nog wel verre familie.

Maandag 6 juni 2011

Afferden - Swolgen (25.3 km)

toen ik vertrok was het niet zo warm, dus dat liep wel prettig. Onderweg kwam ik langs een kapelletje van St. Jozef, wat ook een bedevaartsoord is. Naast het kapelletje was een café met de toepasselijke naam 't Pelgrimshuis. Daar heb ik een kopje koffie gedronken. Toen ik aan de koffie zat, gingen twee andere wandelaars net weg. Aan hun rugzak hing een schelp, dus ik vroeg of ze ook op weg waren naar Santiago en dat bleek zo te zijn. Ze volgen ook de route via Vézelay. Aan het eind van de middag begon het steeds donkerder te worden en trok de lucht snel dicht. Gelukkig was ik droog binnen, maar daarna begon het stevig te onweren met een flinke bui. Dit duurde overigens niet lang en 's avonds was het weer droog.

Dinsdag 7 juni 2011

Swolgen - Venlo (21.0 km)


minder warm vandaag, maar wel droog. Door een mooi natuurgebied gelopen langs de Maas. Onderweg ook diverse kapelletjes gepasseerd. Het is duidelijk dat ik nu in katholiek gebied ben beland. Verder niet zoveel bijzonders te melden over vandaag. Ik was wel lekker vroeg in het hotel. Straks nog even in Venlo rondkijken en dan morgen weer verder. Ik heb wel wat last gekregen van mijn voeten, vooral wat pijnlijke hielen, dus heb ik in Venlo een paar wandelstokken gekocht, die zouden het gewicht van de rugzak wat moeten opvangen. Morgen maar eens zien of dat inderdaad helpt.

Woensdag 8 juni 2011

Venlo - Swalmen (23.4 km)


lange rechte wegen vandaag, gelukkig geen asfalt, maar wel een beetje eentonig. De route van het Pieterpad was wel iets gewijzigd, waarschijnlijk in verband met de aanleg van een snelweg naar Duitsland. Op het bed & breakfast adres bleken nog twee gasten te zijn en wel de pelgrims, André en Riek, dit ik 6 juni bij de St. Jozefkapel al had gezien. Zij zijn vertrokken uit Assen, dus ze zijn al iets langer onderweg als ik. De wandelstokken die ik in Venlo heb gekocht lijken inderdaad wel te werken. Alleen krijg je daardoor wel spierpijn in je armen, maar dat gaat ook vast wel weer over.

Donderdag 9 juni 2011

Swalmen - Montfort (22.9 km)

Sint-Odiliënberg
Sint-Odiliënberg

lekker gewandeld vandaag, het weer was goed en niet te warm. Onderweg kwam ik door Sint-Odiliënberg met een mooie kerk. Deze heeft de status van basiliek. Helaas kon je niet naar binnen, de basiliek is alleen te bezoeken op zondagmiddag. De eindbestemming van vandaag is het pelgrimshuis, een bed & breakfast net iets buiten Montfort. Daar kon ik 's avonds ook mee eten, dus dat was wel makkelijk. 's Avonds was een een grote groep, de buurtkring, bij het eten, dat was ook wel gezellig.

Vrijdag 10 juni 2011

Montfort - Sittard (23.9 km)

ook vandaag weer lekker gewandeld, met perfect wandelweer. Onderweg nog een kapelletje van de heilige Antonius gepasseerd. 's Middags kwam ik de twee andere pelgrims weer tegen. Onderweg rond 14:00 uur begon het te regenen, dus de regenkleding aangetrokken. Maar gelukkig waaide de bui snel over. Na een half uurtje scheen de zon alweer en zag je de damp van het asfalt opstijgen. 's Avonds bij de griek gegeten en daarna op tijd naar bed, want de volgende dag is er een lange wandeling gepland.

Zaterdag 11 juni 2011

Sittard - Maastricht (33.9 km)

Het Bonnefantenmuseum
Het Bonnefantenmuseum

een erg lange wandeling vandaag, met ook nog hier en daar wat hoogteverschillen, dus een zware dag. Maar dan kan ik wel even kijken hoe dat gaat, want ik moet in Frankrijk nog wel vaker zo'n afstand overbruggen. En nu ik dit schrijf zit ik in Maastricht, dus het is gelukt. Het was een mooie tocht, ik laat nu het vlakke land achter me en verruil die voor de heuvels. Zelfs heb ik nog door een dal gelopen met kleine rotswanden, dat verwacht je niet in Nederland. Wel wat wisselvallig weer met enkele buien. Ik heb twee keer de regenkleding aan en uit gedaan.

Morgen een rustdag, dan ga ik de Sint Servaas basiliek bekijken en het Bonnefantenmuseum en dan maandag weer verder.

Maandag 13 juni 2011

Maastricht - Eijsden (11.5 km)

de wandeling vandaag is erg kort, het is bijna nog een rustdag te noemen. De wandeling is ook al bekend, want ik loop de hele dag langs het krijtlandpad en dat heb ik begin mei al als voorbereiding gelopen. Het loopt vandaag ook een stuk makkelijker, want ik ben 300 gram kwijt. Ik heb namelijk het boekje van het pieterpad gedumpt. Zo zal ik tot aan de Pyreneeën langzamerhand 1,5 kilo aan boekjes kwijtraken. Onderweg bij Oost-Maarland waren ze bezig met voorbereiden voor een wedstrijd van de schutterij. Ze hadden een soort vogel in een hoge paal gehesen, daar moet je dan blijkbaar op schieten. Verder weinig bijzonders deze dag.

Dinsdag 14 juni 2011

Eijsden - Luik (23.8 km)


het was veel asfalt vandaag, aan het begin tot Visé en de laatste 6 kilometer in Luik. Maar het stuk daartussen was wel mooi, door een bos met af en toe een vergezicht. En ook nog een uitzicht op Luik, dan kon je goed zien hoe groot Luik eigenlijk is. ´s Middags nog in de Eglise de Saint-Jacques geweest, daar heb ik ook een stempel in de «Credencial del Peregrino» gekregen. Ik heb nu ongeveer 10% van de afstand afgelegd, dus ik hoef dit nog maar 9 keer te lopen en dan ben ik in Santiago.

Woensdag 15 juni 2011

Luik - Esneux (21.0 km)

Station Liège-Guillemin van Santiago Calatrava
Station Liège-Guillemin van Santiago Calatrava

vandaag begonnen met Luik te verlaten, dit was wel iets leuker dan Luik inlopen gisteren. Na een kilometer of vijf liep ik weer in het bos. Een mooie wandeling. Op een gegeven moment liep de route over een smalle rotsige kam met af en toe tussen de bomen door uitzicht op de rivier de Ourthe. Na een kleine afdaling volgde ik deze rivier een stuk over een enigzins overwoekerd pad. Uiteindelijk kwam ik aan in Esneux en daar bleken wel veel terrasjes en restaurants te zijn, maar geen overnachtingsmogelijkheid. Dus met de trein terug naar Luik. En wel naar station Liège-Guillemin, een volledig vernieuwd station naar een ontwerp van de spaanse architect Santiago Calatrava. Dus dat station heb ik nu ook gezien. Morgen vroeg met de trein weer terug naar Esneux voor een lange wandeling naar Huy.

Donderdag 16 juni 2011

Esneux - Huy (38.3 km)


eerst met de trein terug naar Esneux. Daarna begonnen met een stevige wandeling. Het eerste deel was door een bos. Daar hing ook een waarschuwing voor het jachtseizoen, dat loopt van 1 september tot en met 14 juni, dus ik hoef nu niet meer bang te zijn, dat ik beschoten wordt. De reeën ook niet meer en dus zag ik er één van tamelijk dichtbij. Halverwege de tocht kwam ik in Saint-Séverin met een mooie romaanse kerk. Hier begon het te regenen, maar in de kerk kon ik schuilen. Het tweede deel van de tocht had meer asfalt, dus dat liep iets minder prettig. Op ongeveer 2 kilometer van Huy kwam er een enorme onweersbui met een stevige stortregen, maar ook hier was een kerk, dus ik kon weer schuilen tot het droog werd. Daarna nog afgedaald langs de «Muur van Huy», bekend van de wielerklassiekers, een behoorlijk steile afdaling. Ik kan me voorstellen, dat het niet meevalt om hier tegenop te fietsen. In Huy was wel een hotel, dus daar heb ik mij lekker opgefrist na de lange tocht.

-

Vrijdag 17 juni 2011

Huy - Andenne (17.7 km)

een lekker rustig dagje vandaag. De afstand is niet zo lang, dus ik hoefde niet zo vroeg weg. Dus lekker uitslapen. De wandeling begon weer met een mooi stuk door het bos en het laatste stuk was weer over asfalt door landelijk gebied. Het begint er steeds meer op te lijken, dat de wandelingen in België altijd met bos beginnen en met asfalt eindigen. Ik overnacht vanavond bij mensen thuis op het plein voor de kerk. Het zijn hele sympathieke mensen.

Zaterdag 18 juni 2011

Andenne - Namen (23.6 km)

Het dorp Beez bij Namen
Het dorp Beez bij Namen

het was vandaag wat wisselvallig weer. Het regende net te weinig om alle regenkleding aan te trekken, maar te hard om geen regenkleding aan te doen. Dus maar de regenjas aangedaan en de regenbroek in de rugzak laten zitten. Naast de regen was er ook een vrij harde wind. De wandeling vandaag was weer veel asfalt. Een groot deel langs de Maas gelopen en een stukje bovenlangs over een soort hoogvlakte en door een bos. Wat me wel opvalt de laatste dagen is dat ik geen andere wandelaars meer tegenkom, ik loop echt helemaal alleen. In Namen was op de Maas nog een wedstrijd met jetski´s aan de gang en in het centrum speelden wat bandjes, het hele weekend is er livemuziek. Dat komt dus goed uit, want ik neem morgen een rustdag en ga maandag pas weer verder.

Maandag 20 juni 2011

Namen - Dinant (30.6 km)

Dinant
Dinant

het was de hele dag een miezerige regen, dus de hele dag de regenjas aan. Ook weinig foto's gemaakt, want ik had alles veilig opgeborgen in de rugzak. Het eerste deel van de tocht liep langs de Maas. Dat was wel asfalt, maar de uitzichten waren wel mooi. Vooral nadat je Namen goed had verlaten. Toen liep je langs steile rotsen en ook mooie huizen en kasteeltjes. Op een gegeven moment kwam ik langs een steengroeve aan de andere kant van de Maas. Daar ging opeens een sirene af en enkele tijd daarna een enorme explosie, waarna er een enorme hoeveelheid puin van de berg omlaagkwam. Als ze daar mee doorgaan, zijn de Ardennen over een tijdje helemaal vlak. Het tweede deel van de dag ging weer steil omhoog door bos en later open terrein. Ook door leuke dorpjes. De laatste paar kilometer weer langs de Maas Dinant in. Dinant is ook wel een aardig stadje, maar door de regen heb ik niet zo erg opgelet. 's Avonds werd het weer droog en de zon kwam een beetje door dus toen heb ik nog een beetje rondgekeken.

Dinsdag 21 juni 2011

Dinant - Hastière (20.2 km)


prachtige wandeling, misschien wel de mooiste tot nu toe. Veel stijgen en dalen over slingerende paadjes. Erg leuk om te doen, maar voor de kilometers niet zo gunstig. Als dit tot Santiago zo zou gaan, dan ben ik na 4 maanden nog niet op de helft. Ook mooie uitzichten. En voor de dierenliefhebbers, ik moest ook nog door een kudde koeien lopen, want die lagen precies voor het hek. Het weer was iets beter als gisteren en 's middags kwam de zon zelfs door en zag ik stukjes blauwe lucht. In Hastière is verder niet veel te doen. Er zijn wel diverse restaurantjes, maar die zijn allemaal dicht op dinsdag. Er was alleen een kiosk open. Dus dat werd een hamburger met frites. Er was ook nog wel een kroeg open, dus bier was ook geen probleem.

Woensdag 22 juni 2011

Hastière - Doische (16.5 km)

de weg die ik zou volgen langs een riviertje was onbegaanbaar door omgevallen bomen, dus moest ik een andere route zoeken via de weg. Daar is een GPS dan weer handig voor. Uiteindelijk heb ik een alternatieve route gevonden, waarschijnlijk minder interessant, maar wel iets korter. Het weer vandaag werkte ook niet mee, want het regende de hele dag pijpestelen. Gelukkig kon ik 's avonds overnachten in een mooie "gite rural". Daar kon ik ook mee-eten en dat was erg lekker. En ook erg uitgebreid met bij elke gang een ander soort wijn. Een heel bijzondere locatie en ook erg aardige mensen.

Donderdag 23 juni 2011

Doische - Vierves-sur-Viroin (19.0 km)

Mooie wandeling, niet te lang en niet onbelangrijk, het was de hele dag droog. Onderweg mooie uitzichten en leuke dorpjes met mooie kerkjes. Verder weinig bijzonders. In Vierves-sur-Viroin zat ik in een simpel hotel en was daar de enige gast.

Vrijdag 24 juni 2011

Vierves-sur-Viroin - Rocroi (28.7 km)

Rocroi
Rocroi

toen ik aan het ontbijten was regen het nog pijpestelen, dus toen ik vertrok had ik mijn regenkleding aan. Maar dat was niet nodig, want het regende al niet meer. Dus na een paar kilometer de regenkleding maar weer opgeborgen en de rest van de dag bleef het droog. De wandeling was weer erg mooi. Onderweg nog twee andere pelgrims gezien, ik loop hier dus toch niet helemaal alleen. Ik overnacht vandaag in een chambre d'hôtes in Rocroi en dat ligt in Frankrijk. Rocroi is een klein vestingstadje in de vorm van een ster. 's Avonds gegeten in een hotel in het centrum, lokale zware kost, dus veel spek en worst.

Zaterdag 25 juni 2011

Rocroi - Rimogne (15.5 km)

Rimogne
Rimogne

de regen is weer terug, de hele tocht weer met regenkleding aan. Ook een stuk door het bos over een pad waar ze met grote tractoren overheen waren gereden, dus het pad was helemaal stukgereden en een grote modderpoel. Dan kun je niet echt doorlopen en doe je heel lang over een klein stukje. Verder was het maar een korte wandeling zonder al te veel bijzonderheden. In Rimogne zijn nog wat restanten van mijnbouw te zien. Ik sliep in een chambre d'hôtes in de Rue François Mitterand, deze naam kan nog niet heel erg oud zijn, maar de straat is dat wel, dus ik vraag mij of hoe deze straat daarvoor heette. En wat de bewoners er van vinden dat ze van de ene op de andere dag in een andere straat wonen zonder te verhuizen.

Zondag 26 juni 2011

Rimogne - Signy-l'Abbaye (23.1 km)

het landschap verandert. Het bos maakt plaats voor een glooiend landschap met hier en daar kleine bosjes en rijen bomen langs wegen en riviertjes. En heel veel mooie uitzichten. Ik vind dit wel erg leuk en afwisselend om doorheen te lopen.


Het weer is ook veranderd. Het was een stralende dag, de zon scheen met een blauwe lucht met enkele wolkjes. Voor het eerst in tien dagen de zonnebril weer opgezet. 's Middags was het zelfs al behoorlijk warm in de zon. Met dit landschap en dit weer begin ik me eindelijk in Frankrijk te voelen. Het enige minpuntje van de dag was het paadje ongeveer vijf kilometer voor het eind. Dat was nog erg nat en bestond uit plakkerige klei. Dit bleef erg aan je schoenen plakken, dus volgens mij hing er zeker 1 kilo klei aan elke schoen. Dat liep erg lastig en het was nog glibberig bovendien.

Maandag 27 juni 2011

Signy-l'Abbaye - Château-Porcien (27.0 km)


vreselijk heet vandaag, 34 graden, dat had ik niet verwacht na de afgelopen regenperiode. En ik was niet extreem vroeg vertrokken, dus ik liep 's middags in de hitte en kwam pas om 4 uur aan. Toen druppelde het ook, maar dat was geen regen. Morgen wordt het weer zo warm, dus dan maar om 6 uur gaan lopen. Woensdag komt er weer regen en 20 graden. En ook met het water had ik niet op 34 graden gerekend en ik had maar twee liter meegenomen en dat is dus niet genoeg bij die temperatuur. Dus in Château-Porcien bij de eerste de beste bar snel twee flesjes cola opgedronken. Daarna me bij het gemeentehuis gemeld om in de "Salle Comunal" te kunnen slapen. Daar kreeg ik de sleutel van de slaapruimte, daar staan vier bedden zonder lakens etc. en ook een douche en toilet. Dit alles voor de prijs van nul euro, dus erg goedkoop vandaag. Ook de avondmaaltijd was simpel en goedkoop, 14 euro.

Dinsdag 28 juni 2011

Château-Porcien - Neufchâtel-sur-Aisne (22.1 km)


vandaag liep ik de hele dag langs het kanaal van de Ardennen. Soms asfalt, soms onverharde wegen of paadjes, maar ook wel paadjes die helemaal overwoekerd waren met brandnetels of andere planten. Het kanaal zelf was niet heel erg breed, ik schat ongeveer 10 meter, maar werd wel bevaren. Vooral door plezierjachten, maar ik zag ook een vrachtschip. In het kanaal zijn diverse sluizen en langs het kanaal staan op verschillende plaatsen grote graansilo's. De temperatuur is nog steeds hoog. In het dorp waar ik slaap is geen restaurant, dus heb ik bij de bakker een mini-pizza en een quiche gehaald voor het avondeten. In het hotel is wel een bar, maar die is om 8 uur al dicht, dus 's avonds is er niets meer te krijgen. 's Avonds betrok de lucht en begon het stevig te onweren. Maar daardoor koelde het gelukkig wel af.

Woensdag 29 juni 2011

Neufchâtel-sur-Aisne - Reims (24.9 km)

De lachende engel van Reims
De lachende engel van Reims

de temperatuur was inderdaad gedaald, dat leverde wel lekker wandelweer op. Onderweg zag ik ook de ravage die het onweer van de vorige dag had aangericht. Er lagen heel veel afgebroken takken op het pad. De wandeling was wel weer afwisselend. Langs twee kanalen gelopen en een stuk door het veld. Heel veel graanvelden. De laatste vier kilometer was door de buitenwijken van Reims en ik zit nu midden in het centrum in een hotel, niet ver van de katedraal. Morgen een rustdag en vrijdag loop ik dan weer verder. Ik heb gelijk maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat kleren te wassen in de wasserette. Op de rustdag heb ik nog een spaanse film gezien in de originele versie met ondertiteling, 'La balada triste de trompeta'.

Vrijdag 1 juli 2011

Reims - Conde-sur-Marne (33.4 km)


vandaag een lange dag met voornamelijk asfalt. Eerst Reims uit, daarna weer acht kilometer langs een kanaal. Zo langzaam maar zeker wordt ik die kanalen wel eens een keertje zat. Daarna meer het binnenland in. En daar liep ik eindelijk langs de wijngaarden van de Champagne, zover je kon kijken overal druiven. En in alle dorpjes waar ik doorheen liep waren wel meerdere champagnehuizen. Onderweg kwam ik ook twee andere pelgrims tegen, maar die waren onderweg naar Rome, dus die gaan uiteindelijk een andere kant op. In het hotel zitten ook nog twee andere pelgrims, een zuidafrikaan en een fransman. De zuidafrikaan is begonnen in Namen en loopt tot Saint-Jean-de-Port en de fransman is in Reims begonnen en loopt tien dagen.

Zaterdag 2 juli 2011

Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne (19.9 km)

Châlons-en-Champagne
Châlons-en-Champagne

heel verrassend vandaag, namelijk weer een kanaal. Gelukkig niet de hele wandeling, want een groot deel liep door een strookje bos. Onderweg kwam ik regelmatig de twee andere pelgrims tegen uit het vorige dorp. De zuidafrikaan liep de hele tijd met een koptelefoon op, die zal weinig van de natuur horen op die manier. Het weer was weer perfect om te wandelen, net iets boven de 20 graden. De wandeling was niet lang dus ik was vroeg in Châlons-en-Champagne en zit nu op een terras een crêpe te eten, en franse pannenkoek. Straks nog de Notre-Dame-en-Vaux bekijken en daarna zie ik wel weer. En vanavond spelen er twee bandjes op het plein, dus daar ga ik ook nog even naar kijken en luisteren.

Zondag 3 juli 2011

Châlons-en-Champagne - La Chaussée-sur-Marne (23.6 km)

Voor de verandering loop ik vandaag niet langs een kanaal, maar langs een rivier, de Marne. Dat is wel een stuk leuker, de paden zijn nu niet kaarsrecht en ook wat meer begroeiing. Onderweg kwam ik de zuidafrikaan nog een keer tegen. Verder weinig bijzonders deze dag.

Maandag 4 juli 2011

La Chaussée-sur-Marne - Vitry-le-François (23.4 km)


het grootste deel van de dag geen kanaal of rivier, maar door het open veld. Daar werd de graanoogst al binnengehaald. Dat is wel erg stoffig werk, de grond is hier al weer behoorlijk droog. De temperatuur neemt langzaam weer toe, 25 graden, en morgen 28. De lucht is strak blauw. Vandaag geen pelgrims meer gezien onderweg. En om het niet af te leren de laatste twee kilometer toch nog weer langs een kanaal. Wat wel leuk was is dat er net een groot schip de sluis in voer en dat paste net. En vandaag heb ik een kwart van de afstand afgelegd, dus ik hoef dit nog maar drie keer te doen en dan ben ik in Santiago.

Dinsdag 5 juli 2011

Vitry-le-François - Saint-Remy-en-Bouzemont (21.3 km)

erg warm vandaag, ik schat wel 30 graden. En bijna de hele route zonder schaduw. Ik liep wel een stuk door het bos, maar dat was net aangepland, dus veel schaduw gaven die bomen niet. Dus ik moest genoegen nemen met een enkele boom hier en daar voor de pauzemomenten. Verder wel een mooi landschap. Onderweg zag ik wel een paar ja-knikkers, dus kennelijk zit hier ook olie in de grond. Onderweg kwam ik de zuidafrikaan nog weer tegen en weer met hem gesproken. Maar waarschijnlijk zie ik hem nu niet meer terug, want ik ga uitlopen op zijn schema. Ik slaap en eet vandaag in een chambre d'hotes in een vakwerkhuis met een grote binnenplaats.

Woensdag 6 juli 2011

Saint-Remy-en-Bouzemont - Lentilles (24.5 km)


minder warm vandaag en donkere wolken, maar gelukkig blijft het wel droog tijdens de wandeling. Met dit weer kun je wel lekker doorlopen. Onderweg ben ik door drie dorpen gelopen met vakwerk-kerken, erg bijzonder. De kerk in het laatste dorp is ook gewijdt aan Sint Jacobus, een leuke bijkomstigheid. In dit dorp overnacht ik bij iemand thuis, Pascal. Daar kan ik 's avonds ook eten en 's ochtends ontbijten. Dat kost helemaal niets, ik moet alleen een kaartje sturen als ik in Santiago ben. Hij had ook een kleine vleugel staan, daar heb ik nog even op gespeeld, voorzover ik wat uit het hoofd kon spelen en later ook nog op het orgeltje in de kerk.

Donderdag 7 juli 2011

Lentilles - Brienne-le-Château (27.3 km)

lekker gewandeld vandaag, de temperatuur was goed en het was de hele dag droog, hoewel er wel buien zijn voorspeld voor de komende dagen. Onderweg liep ik tussen velden vol zonnebloemen door. Als ik een schilder was geweest, dan had ik daar mooie schilderijen van kunnen maken.

Een echte «Van Gog»
Een echte «Van Gog»

Vandaag slaap ik weer in een hotel en daar blijf ik nog een dag extra om uit te rusten. Ik zit nu in een klein stadje en ik weet niet of daar veel te doen is, maar dat zie ik morgen dan wel. Ik heb er nu ook iets meer dan 780 km opzitten en dat is evenveel als ik in 2003 heb gelopen. Ik heb dus mijn afstandsrecord geëvenaard. En het is precies hetzelfde schema, ook in 36 dagen, waarvan drie rustdagen.

Zaterdag 9 juli 2011

Brienne-le-Château - La loge aux Chevres (25.4 km)

grotendeels door het bos vandaag, dat is wel weer eens leuk voor de verandering. Verder een gewone wandeling, het begint al bijna routine te worden. 's Avonds overnacht ik in een gîte d'etape in een klein dorpje midden in het bos. Er zijn geen winkels en er is ook geen avondeten, dus ik heb alles meegenomen uit Brienne-le-Château. Dat wordt dan wat rauwe groente en fruit met tonijn en corned beef en brood. Er is wel ontbijt de volgende dag, dat dan weer wel.

Zondag 10 juli 2011

La loge aux Chevres - Bar-sur-Seine (23.9 km)


het was vochtig warm in de ochtend, dat liep niet erg lekker. Om een uur of 12 begon het te miezeren en een half uur later regende het echt. Het landschap was weer anders vandaag, ik liep nu weer tussen de weilanden met koeien. Ik kwam om 4 uur aan in Bar-sur-Seine en heb in een bar (sur Seine) wat gedronken. Deze bar was tevens een gokpaleis want je kon op de tv de paardenraces zien en er stonden automaten waar je je geld aan kwijt kon om op de paarden te gokken. Daarna naar het hotel en daar zit ik nu op het terras terwijl ik dit schrijf. Het hotel is nog dicht, ik kan pas inchecken om 18:00 uur. Ondertussen schijnt de zon wel weer.

Maandag 11 juli 2011

Bar-sur-Seine - Bagneux-la-Fosse (21.3 km)

de zon was weer helemaal terug vandaag en het was weer erg warm. Gelukkig liep een groot deel van de dag door het bos, dus dan loop je niet in de brandende zon. Vandaag ben ik niet vroeg vertrokken, want ik moest eerst nog langs de supermarkt en die is pas om 9 uur open. Daar moest ik inkopen doen voor het avondeten, want in de gîte waar ik overnacht is geen eten te krijgen. In de gîte slapen ook nog twee franse pelgrims, die lopen de route over meerdere jaren met ongeveer 10 dagen per jaar.

Dinsdag 12 juli 2011

Bagneux-la-Fosse - Etourvy (15.6 km)


Geen lange dag vandaag en dat komt goed uit, want het zou 's middags kunnen gaan onweren. En dat gebeurde inderdaad ook. De twee franse pelgrims overnachten hier ook weer. Verder weinig te melden.

Woensdag 13 juli 2011

Etourvy - Tonnerre (20.7 km)

Een stuk kouder vandaag, maar 15 graden en erg miezerig weer. Grotendeels door graanvelden, maar op het eind weer wat wijngaarden van de Bourgogne. Mijn ouders staan op de camping op circa 1 km van het centrum, dus daar heb ik 's avonds gegeten.

Donderdag 14 juli 2011

Tonnerre - Chablis (19.5 km)

De wijngaarden van Chablis
De wijngaarden van Chablis

Het weer is weer goed vandaag, niet al te warm, een beetje zon en droog. De wandeling is een beetje hetzelfde als gisteren, eerst graanvelden en daarna weer wijngaarden. Chablis is wel een vrij grote stad met veel toeristen, volgens mij engelsen. Vanavond in een restaurant gegeten met een glaasje Chablis, een witte wijn.

Vrijdag 15 juli 2011

Chablis - Auxerre (24.6 km)

weer een beetje hetzelfde landschap, wijngaarden en korenvelden. Als je ongeveer 5 kilometer van Auxerre af bent, heb een je mooi uitzicht over de stad en kun je zien dat Auxerre een erg grote stad is, met hoge flats in de buitenwijken. Het oude centrum is niet zo erg groot en ik zit in een hotel aan de rand van het centrum. Hier blijf ik ook een dag om uit te rusten en wat rond te kijken.

Auxerre
Auxerre

Mijn ouders staan hier ook op een camping in de buurt, dus die zijn 's avonds langsgekomen om samen in de stad wat te eten en de rustdag kijken we samen wat in Auxerre rond. Op de rustdag ben ik 's middags meegegaan naar de camping en heb daar wat kleren gewassen en op de laptop van mijn vader de website bijgewerkt. 's Avonds eet ik ook op de camping. Ik heb nu ruim 930 kilometer gelopen en dus ben ik nu op een derde van de afstand tot Santiago.

Zondag 17 juli 2011

Auxerre - Cravant (21.3 km)

ik ben weer onderweg na de rustdag in Auxerre. Het weer is vandaag wat onbestendig, het dreigt elk moment te kunnen gaan regenen. Gelukkig blijft het de hele wandeling droog. Het is lekker wandelweer, niet te heet, maar het waait wel erg hard af en toe. De wandeling gaat weer door veel verschillende landschappen, korenvelden, wijngaarden, een stuk langs de rivier de Yonne en door de heuvels met mooie uitzichten. De laatste 13 kilometer loopt mijn vader ook nog een stuk van de route mee. Vanavond eet ik bij mijn ouders op de camping in Vermenton, 5 kilometer verderop. Bij het ontbijt 's ochtends heb ik de zuidafrikaan nog gezien, hij ging ook naar Cravant, maar hij zou met de trein gaan.

Maandag 18 juli 2011

Cravant - Vézelay (30.0 km)

De basiliek van Maria Magdalena in Vézelay
De basiliek van Maria Magdalena in Vézelay

bij het ontbijt zag ik de zuidafrikaan weer en hij zei dat hij gisteren toch maar was gaan lopen. Vandaag loopt hij minder ver als ik. De wandeling was lang vandaag, dus een beetje het tempo erin en niet te veel en te lang pauzeren. Ik liep veel door het bos vandaag en ook behoorlijk veel op en neer. Vézelay ligt ook op de top van een heuvel, dus de laatste 2 kilometer was het ook behoorlijk klimmen. Het was de hele dag droog tot ik in Vézelay aankwam, toen begon het te regenen. Vézelay is ook één van de vier verzamelpunten voor pelgrims uit de Codex Calixtinus. Vanaf nu loop ik over de route, die in dat boek uit de 12e eeuw is beschreven. In Vézelay is een mooie kerk, de basiliek van Maria Magdalena. Daar is ook een kapel van Sint Jacobus, daar heb ik nog even een kaarsje opgestoken.

Dinsdag 19 juli 2011

Vézelay - Clamecy (20.3 km)

tijdens het ontbijt regende het nog, maar toen ik wegging was het weer droog. Daarna bleef het dreigend met af en toe een spettertje tot ik in Clamecy aankwam, toen begon het te regenen. Vandaag bijna de hele dag door het bos gelopen over smalle paadjes. Lekker rustig aan gedaan na de lange wandeling van gisteren. 's Avonds speelde er nog een reggae-bandje in de stad.

Woensdag 20 juli 2011

Clamecy - Varzy (22.6 km)


vandaag eerst door het bos en daarna en open landschap met weilanden en heggen als afscheiding. Weer dreigend weer maar de hele dag zonder regenjas kunnen lopen. Ik zit nu op een camping 1,5 kilometer buiten Varzy, daar is ook een pelgrimsonderkomen. Helaas ben ik te vroeg aangekomen en moet ik nog een uur wachten tot het kantoortje opengaat en je de sleutel kunt krijgen.En voor het avondeten moet ik ook 1,5 kilometer op en neer naar Varzy. Er kwamen ook nog twee Belgische pelgrims in de gîte overnachten.

Donderdag 21 juli 2011

Varzy - Châteauneuf-val-de-Bargis (23.2 km)

de hele dag miezerde het, dus het fototoestel in de rugzak, dus ik heb geen foto's gemaakt vandaag. Erg bijzonder vond ik het ook niet, de hele dag door het bos. Gelukkig vangen de bomen dan wel het grootste deel van de regen op. In Châteauneuf overnacht ik weer in een pelgrimsonderkomen van de gemeente. De twee Belgen zijn daar ook. 's Avonds eten we in een bar aan de overkant van de straat.

Vrijdag 22 juli 2011

Châteauneuf-val-de-Bargis - La-Charité-sur-Loire (26.8 km)

de ochtend begon goed, het was droog en lekker weer, maar om 11 uur kwam er een stevige bui, dus de regenkleding aan. Om 12 uur was het gelukkig weer droog. De wandeling ging over kilometerslange rechte wegen door het bos, niet zo heel erg interessant. 's Avonds opgehaald met de auto en gegeten bij mijn ouders op de camping in Nevers. Daarna weer terug. In La-Charité-sur-Loire nog een nieuwe editie van de routegids gekocht, veel informatie over de accomodaties was toch wat verouderd.

Zaterdag 23 juli 2011

La-Charité-sur-Loire - Nevers (32.9 km)

Nevers
Nevers

een erg lange wandeling vandaag en weer veel door het bos. Gelukkig was het beter weer vandaag, geen regen en de zon kwam er zelfs weer even door in de middag. Ik had afgesproken met mijn vader in een dorpje ongeveer halverwege de tocht, dus de laatste 15 kilometer heeft mijn vader ook weer meegelopen. In Nevers heb ik ook weer een rustdag. Dan kan ik de katedraal gaan bekijken en ook nog een klooster waar Bernadette (van Lourdes) ligt opgebaard. Verder doe ik rustig aan.

Maandag 25 juli 2011

Nevers - Sancoins (34.5 km)

na het ontbijt vertrokken en na 1,5 kilometer lopen kwam ik langs de camping, dus daar nog even een kopje koffie bij mijn ouders gedronken en afscheid genomen. Mijn ouders vertrekken vandaag en rijden weer terug naar Nederland.

Een aparte sluis
Een aparte sluis

Het weer is vandaag bar en boos, het regent de hele dag pijpestelen, alleen 's middags twee keer een half uurtje droog. De wandeling is ook niet heel erg interessant, het begin en het eind gaan nog, maar in het midden loop ik 10 kilometer over een asfaltweg door het bos. Wat nog wel leuk was onderweg was een ronde sluis, heel apart. Daar heb ik nog even het fototoestel voor uit de rugzak gehaald, dat is ook de enige foto van vandaag. Toen ik halverwege aan het lunchen was in een klein dorpje kreeg ik ook nog een kopje thee aangeboden van een Nederlandse mevrouw in een camper.

Dinsdag 26 juli 2011

Sancoins - Augy-sur-Aubois (8.8 km)

een korte wandeling vandaag, maar er is verderop geen accomodatie. En het komt ook wel goed uit, want dan kan alles even lekker drogen na de regen van gisteren. Het was vandaag weer droog en de zon kwam al weer door. En volgens de krant blijft het de komende dagen ook droog. Ik ben om 12 uur al in de pelgrimsherberg. Het is een Vlaamse herberg, dus ik kan Nederlands spreken. Ik eet 's middags in het dorpje een menu voor 12 euro met voorgerecht, hoofdgerecht, kaasplankje en dessert, inclusief wijn en koffie. Ik slaap 's avonds als enige in een slaapzaal met 20 bedden.

Woensdag 27 juli 2011

Augy-sur-Aubois - Saint-Amand-Montrond (32.9 km)

Canal de Berry
Canal de Berry

weer een lange dag vandaag, dus vroeg vertrokken. Eerst een stuk langs het 'Canal de Berry', een kanaal dat niet meer wordt gebruikt en dat is te zien, want op sommige plaatsen staat er geeneens meer water in. Het laatste stuk tussen de weilanden door. Het is de hele dag droog, maar mijn schoenen waren nog wat nat van maandag en het eerste deel van de dag liep ik door hoog nat gras, dus mijn schoenen en sokken waren behoorlijk nat en dat loopt niet goed. Wel halverwege droge sokken aangetrokken, maar toch wat kleine beschadigingen aan de voeten. Gelukkig lijkt het nog wel mee te vallen, dat moeten de komende dagen dan maar uitwijzen.

Donderdag 28 juli 2011

Saint-Amand-Montrond - Le Châtelet (29.1 km)

vandaag weer een lange dag, maar gelukkig is het droog. En mijn schoenen zijn ook weer bijna droog, dat loopt toch wat beter. Mijn voeten houden het ook prima vandaag. De wandeling gaat weer door de weilanden en een aantal kleine dorpjes. In Le Châtelet overnacht ik in een simpel hotel voor 35 euro inclusief avondeten en ontbijt. 's Avonds bij het eten ontmoet ik ook nog twee Duitse pelgrims, die ik in Saint-Amand-Montrond ook al had gezien.

Vrijdag 29 juli 2011

Le Châtelet - Châteaumeillant (17.0 km)


vandaag niet zo lang, dus niet te vroeg vertrokken. Bij het vertrek maakte de waard nog een foto van mij bij de ingang van het hotel. Hij maakt van iedere pelgrim een foto en doet die in een map. De wandeling ging weer tussen de weilanden door, de weilanden worden van elkaar gescheiden door heggetjes. Dat ziet er wel leuk uit. Het weer is ook goed vandaag. Ik overnacht vandaag in een onderkomen bij de camping.

Zaterdag 30 juli 2011

Châteaumeillant - La Châtre (27.7 km)


geen ontbijt op de camping, dus eerst langs de bakker gelopen om broodjes te kopen voor het ontbijt en de lunch. De bakker had ook nog blikjes vruchtensap, dat is ook wel lekker bij het ontbijt. Op het pleintje een broodje gegeten met een blikje vruchtensap. Vandaag weer tussen de weilanden door, wel veel op en neer door het glooiende landschap. Het is hier ook nog erg groen. Het weer was ook weer goed, dus dat liep lekker. Ik blijf nu een dag langer in La Châtre om een beetje uit te rusten. Ik weet niet of hier veel te zien is, maar ik kan eventueel wel naar Harry Potter, want er is wel een bioscoop. Maandag loop ik dan weer verder.

Maandag 1 augustus 2011

La Châtre - Neuvy Saint Sepulcre (23.1 km)


ik ben zeer onderweg na de rustdag. Het landschap is ongeveer gelijk, glooiende weilanden met heggetjes. Wel veel kastelen in dit gebied. Het is droog en de temperatuur begint al weer richting de 30 graden te lopen. Ik slaap in een hotel, waarvan de bar en het restaurant dicht zijn. De sleutel van de achteringang is ook zoek, dus ik moet nu via de keuken naar binnen. In het dorp zelf is er geen restaurant open, maar het restaurant op de camping circa 500 meter buiten het dorp is wel open. De kerk van Neuvy Saint Sepulcre is wel bijzonder, deze is namelijk rond.

Dinsdag 2 augustus 2011

Neuvy Saint Sepulcre - Gargilesse (28.0 km)

Gargilesse
Gargilesse

een lange dag en een hoge temperatuur, dus dat was een beetje afzien, vooral 's middags. Wel weer een mooie wandeling met mooie uitzichten. Onderweg veel gedronken vanwege de warmte. Om circa vier uur was ik in Gargilesse, een aardig dorpje met huizen die boven een rivier "hangen". Ik overnacht in een hotel met een Vlaamse uitbater, dus ik kan weer Nederlands praten. Op het terras zaten ook diverse Nederlanders en Belgen die hier in de buurt een huisje hebben. Daar heb ik nog een tijdje mee zitten praten en een biertje gedronken. Ik heb ook nog gesproken met een Fransman die de rivier de Creuse aan het aflopen was.

Woensdag 3 augustus 2011

Gargilesse - Crozant (23.7 km)

Crozant
Crozant

vannacht heeft het flink geregent met onweer. Toen ik wegging was het even droog, maar in de loop van de ochtend begon het toch weer te regenen. Maar gelukkig was het 's middags weer droog. De wandeling was erg mooi vandaag, één van de mooiere. Ik liep langs de rivier La Creuse. De rivier is diep uitgesneden in het landschap met steile en rotsachtige oevers. Hier liep een smal paadje langs, erg mooi, maar wel zwaar, want het was telkens klimmen en dalen. De eigenaar van het hotel was een Nederlander en er waren ook twee Nederlandse fietsers, die fietsten de "oude wegen" en gaan uiteindelijk ook naar Santiago. Dat gaat wel een stuk sneller, want ze waren net twee weken onderweg en ze schatten nog twee weken nodig te hebben.

Donderdag 4 augustus 2011

Crozant - La Souterraine (29.3 km)

Vandaag niet veel te melden. De dag was lang, niet spectaculair. Het weer was goed. Onderweg nog een Franse pelgrim gesproken, die loopt ongeveer 200 km per jaar. Ik zit in La Souterraine in een groot hotel met 30 kamers en ben de enige gast, een beetje apart.

Vrijdag 5 augustus 2011

La Souterraine - Bénevent-l'Abbaye (28.5 km)

De Jakobsschelp
De Jakobsschelp

het wordt lastig om elke dag weer iets op te schrijven. Het was vandaag weer een beetje een dag zoals alle andere. 's Ochtends ontbijten, langs de bakker voor de lunch en dan de 'verplichte' kilometers afleggen. Bij aankomst een biertje, douchen en dan avondeten en slapen. De wandeling was wel weer mooi, maar qua landschap vergelijkbaar met de vorige dagen, dus dat heb ik nu ook wel gezien. Het weer was ook ongeveer hetzelfde. Verder niets bijzonders te melden.

Zaterdag 6 augustus 2011

Bénevent-l'Abbaye - Les Billanges (26.1 km)

geen best weer vandaag. Veel regen, niet de hele dag continu, maar wel een groot deel van de dag. De wandeling op zich was wel mooi, ook een deel over een oude Gallo-Romeinse weg. Tussen de middag heb ik in een restaurant gegeten, het was buiten te slecht weer om te picknicken. 's Avonds overnacht ik in een gîte bij een kunstenares. De gîte hangt vol met schilderijen. Daar ook een groot bord spaghetti gegeten, dan heb ik weer veel energie voor de volgende dag. Volgens het wandelschema dat ik heb bedacht ben ik vandaag ook op de helft van de totale route. Dus doorlopen is nu korter dan teruglopen.

Zondag 7 augustus 2011

Les Billanges - Saint-Leonard-de-Noblat (22.5 km)


Het weer is goed, geen regen en niet te warm. De wandeling is weer mooi. Saint-Leonard-de-Noblat is ook een leuk stadje met een mooie kerk. Er was ook net een vlooienmarkt zondagmiddag, dus het was wel erg druk in het centrum.

Maandag 8 augustus 2011

Saint-Leonard-de-Noblat - Limoges (25.6 km)

vandaag een mooie wandeling, en het was redelijk weer, overwegend droog met af en toe een klein buitje. Maar het was niet de moeite om de regenjas uit de rugzak te halen. In Limoges kwam ik nog een Duitse pelgrim tegen, die was vertrokken uit Trier.

Het station van Limoges
Het station van Limoges

In Limoges heb ik nog een andere routegids gekocht. Er zijn namelijk twee routes die deels gelijklopen. De rood-wit gemarkeerde GR en de met schelpjes gemarkeerde route. Ik volg tot nu toe grotendeels de GR, met hier en daar een stukje afsnijden. Maar de route met de schelpjes loopt al meer direct en volgt ook meer de historische route. Die loopt ook door de stadjes heen en de GR loopt er vaak omheen. Dus ik ga in ieder geval tussen Limoges en Perigueux afwijken van de geplande route en als dat goed gaat daarna misschien ook wel.

In Limoges heb ik nu weer een dagje rust. Ik ben inmiddels al in een wasserette geweest en mijn kleren zijn nu weer fris. Ik ben ook bij de kapper geweest, mijn haar was toch al wat aan de lange kant geworden. En ik heb ook de kathedraal en het station al bezocht. Verder zie ik wel, ik moet natuurlijk ook niet teveel lopen, anders is het geen rustdag.

Woensdag 10 augustus 2011

Limoges - Les Cars (30.7 km)


weer op weg na de rustdag in Limoges. Vandaag volg ik niet meer de rood-witte markering van de GR, maar de schelpjesmarkering van de historische route. De eerste circa 6 kilometer is niet zo boeiend, dat is allemaal nog de agglomeratie van Limoges, maar daarna wordt het wel een leuke wandeling en zeker niet minder mooi als de GR. De wandeling was wel vrij lang, maar het ging wel behoorlijk goed. Ik ben er niet echt moe van geworden. Misschien komt dat doordat ik goed heb uitgerust gisteren, of ik raak steeds meer getraind. Het is ook droog en zonnig, maar nog niet te warm. Onderweg nog een Franse pelgrim gesproken, die stopt een dorpje eerder dan ik, maar morgen loopt hij naar hetzelfde dorp als ik, dus misschien zie ik hem dan weer. In Les Cars slaap ik in een eenvoudig hotel, waar wel vaker pelgrims komen. Onder andere was er gisteren een zuid-afrikaan met een kleine laptop in het hotel en aan de beschrijving te zien lijkt dit dezelfde man te zijn, die ik een maand geleden al een aantal malen ben tegengekomen.

Donderdag 11 augustus 2011

Les Cars - La Coquille (22.8 km)


lekker gelopen vandaag. Niet zo lang als gisteren, dus rustig aan gedaan. Mooi landschap, iets meer bos. Wel af en toe een open stuk of een weiland, dus wel regelmatig mooie uitzichten. Onderweg besloten om ook na Perigueux de schelpjes te volgen, dat scheelt circa 100 kilometer met de GR en ook 4 dagen tussen Perigueux en Saint-Jean-Pied-de-Port. En dan ben ik dus ook 4 dagen eerder in Santiago. In La Coquille liep ik ook langs een postkantoor en dat was open, dus ik heb gelijk de 2 GR-boekjes naar Apeldoorn gestuurd, dat scheelt weer 650 gram. Ik overnacht vandaag in een châlet op een camping 2 kilometer buiten La Coquille, maar gelukkig is er op de camping ook een restaurant, dus ik hoef niet meer ver te lopen vandaag.

Vrijdag 12 augustus 2011

La Coquille - Thieviers (19.4 km)

Een korte dag vandaag, dus lekker rustig aan gedaan. Het landschap is mooi, afwisselend bosjes en open stukken met uitzichtpunten. Verder niet veel te melden vandaag.

Zaterdag 13 augustus 2011

Thieviers - Sorges (16.4 km)


niet zo lang vandaag, wel een historische route. Ik liep namelijk ongeveer 8 kilometer over een kaarsrechte weg, die oorspronkelijk is aangelegd door de Romeinen, maar die tegenwoordig de route Napoleon heet. Sorges is een klein dorpje, waar niet veel is te doen, maar er is wel een truffelmuseum. Helaas wel dicht op zaterdagmiddag. Dit museum is hier omdat deze streek de grootste leverancier van truffels is in Frankrijk. Ik kan deze kans ook niet onbenut laten, dus 's avonds in het restaurant een truffelomelet en een entrecote met truffelsaus gegeten. Een beetje prijzig, maar wel lekker.

Zondag 14 augustus 2011

Sorges - Perigueux (22.6 km)

Perigueux
Perigueux

vandaag weer een grote stad, dus het laatste stukje weer buitenwijken. Het eerste deel was wel mooi, maar nog steeds hetzelfde als de vorige dagen. Onderweg veel eekhoorns gezien, die zie ik ook al een aantal dagen vrij veel. Ik heb nu een rustdag in Perigueux. Ik ga in ieder geval de binnenstad bekijken met de kathedraal, die er bijna byzantijns uitziet. En er is ook nog een Gallo-Romeins museum. Ik weet niet of alles wel open is, want het is morgen wel 15 augustus, Mariahemelvaart, en dat is een feestdag in Frankrijk. Maar gelukkig was het museum open, dus dat heb ik gezien, het was niet heel bijzonder, maar wel aardig. Ik heb ook nog de Smurfen in 3D gezien.

Dinsdag 16 augustus 2011

Perigueux - Saint-Astier (22.6 km)

het worden nu zo langzamerhand de zomerse temperaturen die je verwacht in Frankrijk. Het was vandaag circa 30 graden en vanochtend om 8 uur was het ook al 19 graden. Niet zo fijn om te lopen, zeker niet 's middags, maar er is toch niets aan te doen. Dan maar proberen zo vroeg mogelijk te vertrekken en 's ochtends al een groot deel van de tocht af te leggen. Vandaag liep ik om half acht weg en om 12 uur had ik er al 16 kilometer opzitten inclusief pauzes. Toen was ik ook in een klein plaatsje met bar, dus kon ik een ijskoude cola nemen, ook wel verfrissend. Ik eindig vandaag in Saint-Astier, genoemd naar een plaatselijke heilige, een kluizenaar uit de VI eeuw uit een Romeinse familie met de naam Asterius, wat in de locale taal Asterix zou zijn. In de chambre d'hote overnachten ook nog een franse en twee duitse pelgrims.

Woensdag 17 augustus 2011

Saint-Astier - Mussidan (23.4 km)


snikheet, dat is het steekwoord voor vandaag. Als dit weer zo blijft, dan wordt dit nog een zware week. In ieder geval veel drinken en proberen om 's ochtends al zoveel mogelijk kilometers gelopen te hebben. De tocht vandaag ging grotendeels langs bebouwing. Veel kleine dorpjes, die waren wel leuk om te zien. Daartussen veel grote huizen en bungalows met een lap grond eromheen, waarschijnlijk vakantiehuizen of zo, in ieder geval niet zo interessant.

Donderdag 18 augustus 2011

Mussidan - Sainte-Foy-la-Grande (35.2 km)

vroeg op vandaag om 5:15 uur enb om 5:45 liep ik al. Voorbereid op de hitte en de lange tocht. Gelukkig viel de hitte wel mee, 27 graden en bewolkt. De lengte viel eigenlijk ook wel mee. 's Nachts had het nog geonweerd, dus helemaal zeker van het weer was ik niet, maar ook dat viel mee. Ik liep vandaag grotendeels door het bos, met op het laatste deel weer wijngaarden, eerst van de Bergerac, daarna de Bordeaux. Saint-Foy-la-Grande is een klein stadje, wat er wel aardig uitziet. En er zijn wel wat winkeltjes, barretjes en restaurantjes, maar er staat ook veel leeg. En dat geeft toch een wat naargeestige indruk.

Vrijdag 19 augustus 2011

Sainte-Foy-la-Grande - Saint Ferme (26.3 km)


weer heet vandaag, 's ochtends nog wel veel nevel, dus geen zon, maar 's middags kwam de zon stevig door. Over de wandeling niet zoveel te melden. Saint Ferme is ontstaan rond een klooster dat is gesticht door monniken uit Pamplona. De romaanse abdijkerk heb ik van binnen bekeken, erg mooi, vooral omdat op dat tijdstip de zon mooi door een klein raampje de kerk inscheen. In Saint Ferme is alleen een bakker en verder niets. Gelukkig is er nog wel een pelgrimsherberg, gerund door de engelse Jacobusvereniging en daar wordt ook voor je gekookt. Gewoon weer eens aardappeltjes met groente en een stukje vlees, een karbonaadje. De Franse pelgrim en de twee Duitse overnachten hier ook. In het gastenboek zag ik ook dat de twee pelgrims uit Assen, Andre en Rik, die ik in Nederland ben tegengekomen hier drie dagen geleden hebben overnacht. 's Avonds hebben we nog een Spaanse dame geholpen, die met de voorwielen in de berm was beland en er niet meer uit kon komen.

Zaterdag 20 augustus 2011

Saint Ferme - La Reole (22.0 km)

Vandaag nog heter dan gisteren en ook gelijk vol in de zon. Vanmiddag circa 38 graden. Redelijk vroeg vertrokken om ongeveer 7 uur en tegen 14 uur was ik in La Reole en toen was het eigenlijk ook wel mooi geweest. Dan lekker de rest van de middag proberen wat af te koelen. Morgen wordt het ook weer zo heet, dus nog iets eerder weg, dat is beter.

Zondag 21 augustus 2011

La Reole - Bazas (28.2 km)

Bazas
Bazas

vertrokken om 6:15 en lekker wat kilometers gemaakt 's ochtends. Het was tot ongeveer elf uur ook nog bewolkt, dus nog geen brandende zon. Daarna kwam de zon door en werd het weer gloeiend heet. Gelukkig had ik het grootste deel al gelopen. Het laatste stuk heel rustig aan gedaan en veel gepauzeerd in de schaduw. In Bazas is een enorm grote kathedraal met een groot plein met één bar-bistro. Bij de bar was het nog redelijk druk, maar verder maakte het stadje een uitgestorven indruk.

Maandag 22 augustus 2011

Bazas - Captieux (22.0 km)

weer vroeg vertrokken in verband met de hitte, maar achteraf viel die nog wel mee. Het is maar circa 25 graden en bewolkt, zelfs enkele spettertjes. Dus het liep wel weer lekker vandaag. Het enige minpuntje is dat er sinds het verschijnen van het boek in 2009 een snelweg is aangelegd dwars door de route. Daardoor moest ik anderhalve kilometer omlopen. De laatste tien kilometer liep ik over de bedding van een voormalige spoorlijn, in een rechte lijn door het bos. Morgen loop ik hier nog 20 kilometer over verder. Het landschap is ook iets veranderd, ik loop nu door dennebossen. In het dorp lijkt het ook of ik nu dichter bij Spanje kom. Er is een fronton, een hoge muur om 'pelota' te spelen. En er is ook een arena voor stierengevechten, waar de afgelopen 15 augustus nog een gevecht heeft plaatsgevonden.

Dinsdag 23 augustus 2011

Captieux - Retjons (28.3 km)

Nog 1000 km tot Santiago
Nog 1000 km tot Santiago

het weer was aangenaam, de hitte lijkt voorbij. Vandaag ging ik uit van een saaie wandeling, 20 kilometer in een rechte lijn. Dit bleek niet helemaal te kloppen, want na 12 kilometer stuitte ik weer op een snelweg die niet in het boekje stond, dus weer een stuk omlopen. Dat zijn weer vijf kilometer extra. Ik overnacht vandaag in een tot hotel omgebouwde boerderij ongeveer één kilometer buiten Retjons. Het ziet er wel leuk uit en het eten is erg lekker, maar wel prijzig.

Woensdag 24 augustus 2011

Retjons - Roquefort (14.2 km)

Een korte tocht vandaag. De temperatuur is goed, er vallen ook wat spettertjes, maar het blijft verder droog. Een deel van de tocht loopt over een leuk bospaadje langs een beekje. In Roquefort was ook een kapelletje gewijdt aan Sint Jacobus, daar heb ik nog een kaarsje opgestoken. Ik weet niet of dat helpt, maar het is vooral symbolisch.

Donderdag 25 augustus 2011

Roquefort - Mont-de-Marsan (29.1 km)

De voormalige spoorlijn
De voormalige spoorlijn

weer een lange dag en ook een beetje saai. Eerst 20 kilometer asfalt in één richting, daarna nog 9 kilometer in een iets andere richting over een voormalige spoorlijn. Dit keer geen bospaadje, maar een geasfalteerd fietspad. Gelukkig was het niet al te warm, ik schat 25 graden. Ik houd nu weer een dag rust. Ik weet niet wat Mont-de-Marsan te bieden heeft. Er schijnt een museum te zijn met moderne kunst, daar ga ik maar eens een kijkje nemen. En er is ook bioscoop, daar heb ik 's avonds Conan 3D gezien, daar zat niet zoveel tekst in, dus dat was wel te doen met mijn kennis van het frans. En natuurlijk zijn daar de noodzakelijke huishoudelijke bezigheden, zoals kleren wassen en schoenen poetsen. Verder ben ik van plan om zo weinig mogelijk te lopen, ik ben toch wel een beetje vermoeid na die hete dagen.

Zaterdag 27 augustus 2011

Mont-de-Marsan - Saint Sever (19.8 km)

vandaag vertrokken voor het laatste weekje Frankrijk. Eerst twee dagen rustig aan, daarna weer wat meer kilometers. Het landschap is weer iets veranderd. Ik laat de dennenbossen nu achter mij en nu weer wat meer agrarisch gebied. Veel mais afgewisseld met bosjes, het terrein wordt ook weer iets meer geaccidenteerd en er zijn weer meer dorpjes en buurschappen onderweg. Onderweg zie ik ook al een aantal bomen in herfstkleuren. In Saint Sever overnacht ik in de pelgrimsherberg. Ik ben daar de enige pelgrim vandaag.

Zondag 28 augustus 2011

Saint Sever - Hagetmau (15.4 km)


een lekker relaxte dag vandaag, weinig kilometers. Daardoor ben ik al voor het middageten in het hotel en kan ik nog aanschuiven in het restaurant (nadat ik heb gedouched uiteraard). Het was weer een leuke wandeling. De wegen zijn niet meer recht en het terrein varieert af en toe. In de verte kan ik ook de toppen van de Pyreneën al zien. Dan krijg ik ook gelijk zin om door te lopen, want daarachter ligt Spanje en mijn hart ligt toch meer bij Spanje dan bij Frankrijk. Maar dat duurt nog wel een paar dagen.

Maandag 29 augustus 2011

Hagetmau - Orthez (28.3 km)

veel klimmen en dalen vandaag, niet heel hoog, maar steeds kleine stukjes. Wel een mooie wandeling met goed weer. Wel een beetje last van zware benen, hopelijk gaat dat morgen iets beter. Overigens had dat geen effect op het tempo, dat blijft gewoon circa 4,5 kilometer per uur. Onderweg werd ik nog gepasseerd door een Nederlandse pelgrim, die liep niet met een rugzak, maar met een karretje achter zich aan. Overnacht in een goedkoop hotel en ´s avonds in een leuk restaurantje gegeten. Alleen erg rustig op maandag.

Dinsdag 30 augustus 2011

Orthez - Sauveterre-de-Bearn (24.4 km)

Sauveterre-de-Bearn
Sauveterre-de-Bearn

de benen waren weer beter vandaag en het ging weer perfect. Het was ook een erg mooie wandeling. Wel weer veel op en neer, dus dat is wel zwaar. Dat het hier wat meer geaccidenteerd wordt is ook niet zo gek, want de Pyreneën komen nu steeds dichterbij. Het weer is ook goed, niet te warm, maar in de loop van de middag is het wel op het randje. Sauveterre-de-Bearn is een leuk middeleeuws stadje. De kerk ziet er erg mooi uit van buiten, helaas kon ik er niet in in verband met restauratiewerkzaamheden. Ik overnacht ongeveer 1 kilometer buiten Sauveterre-de-Bearn, gelukkig wel een beetje in de richting waar ik morgen heenga, dus dat scheelt morgen weer iets.

Woensdag 31 augustus 2011

Sauveterre-de-Bearn - Ostabat (25.8 km)

Ostabat
Ostabat

het landschap wordt steeds mooier en de wandelingen ook. Ook zwaarder, want meer klimmen en dalen. De benen zijn ook weer prima. het was wel een beetje vochtig weer, het was redelijk warm zo´n 25 graden, maar wel nevelig, plakkerig. Op ongeveer 7 kilometer voor Ostabat komen drie routes naar Santiago bij elkaar: Vezelay, Le Puy en Tours. En het is gelijk een stuk drukker, ik heb al meer dan 10 pelgrims gezien en dan was ik nog redelijk laat. Ik denk dat de meeste pelgrims uit Le Puy komen, dat is volgens mij de populairste startplaats in Frankrijk (na Saint-Jean-Pied-de-Port natuurlijk). Ostabat is een klein plaatsje, daar slaap ik bij mensen thuis en ik eet en ontbijt in een barretje.

Donderdag 1 september 2011

Ostabat - Saint-Jean-Pied-de-Port (22.5 km)

Saint-Jean-Pied-de-Port
Saint-Jean-Pied-de-Port

vandaag de laatste dag in Frankrijk. Weer een mooie wandeling, wel weer meer pelgrims onderweg. Dan kan ik vast wennen aan Spanje, daar zal het nog wel drukker zijn. Het weer is erg drukkend, circa 25 graden en erg vochtig. In Saint-Jean-Pied-de-Port slaap ik in een Nederlandse pelgrimsherberg, daar is ook avondeten en ontbijt. In Saint-Jean-Pied-de-Port heb ik ook de route naar Santiago al compleet gelopen, maar dan in etappes, want hiervandaan naar Santiago heb ik in 2003 al eens gedaan.

Vrijdag 2 september 2011

Saint-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles (24.9 km)

Onderweg naar Roncesvalles
Onderweg naar Roncesvalles

een mooie, maar zware etappe. Vandaag de bergen in, 1200 meter stijgen. Maar wel prachtige uitzichten en het stijgen viel eigenlijk nog wel mee. In Roncesvalles is het wel een heksenketel. Er is een nieuwe herberg met 300 plaatsen en ik heb al plaats 251, dus het is hier erg druk. Gelukkig is plaats 251 niet de 251ste pelgrim, het eerste cijfer is de verdieping en op de begane grond zijn geen bedden en per verdieping zijn 72 bedden. Ik ben dus de 123ste pelgrim. Ik ben benieuwd hoe dat straks verderop in Spanje zal zijn. Een beetje druk is wel leuk, maar dit is volgens mij iets te veel. Ik eet vanavond een pelgrimsmenu in een restaurant, ik heb daar al een kaartje voor gekocht. En ik ben nu in Spanje, dus in mijn favoriete land. En ik kan de mensen weer verstaan, hoewel de pelgrims uit heel de wereld komen. ´s Avonds ben ik voor de eerste keer nadat ik uit Apeldoorn ben vertrokken naar de mis geweest. In Frankrijk was er nooit een mis ´s avonds.

Zaterdag 3 september 2011

Roncesvalles - Zubiri (22.0 km)

na de zware tocht van gisteren, nu een iets kortere wandeling. En in plaats van stijgen is het vandaag vooral dalen. Wel vroeg vertrokken, want er is ´s ochtends vroeg al veel activiteit van pelgrims die vroeg opstaan, dus uitslapen is er niet bij. Na drie kilometer lopen in een klein stadje ontbeten in een bar. Onderweg staan op plaatsen waar de wandelpad de weg kruist ook veel tot barretje omgebouwde busjes. Er is blijkbaar aan de pelgrims te verdienen. Er zijn de laatste tijd ook grote stukken van het wandelpad verhard, dat was in 2003 voorzover ik kan herinneren nog niet zo. In Zubiri slaap ik in een private herberg, dat is iets duurder, maar er is wel ontbijt bij.

Zondag 4 september 2011

Zubiri - Pamplona (20.8 km)


een eenvoudige wandeling vandaag, niet te lang en niet al te veel stijgen en dalen, maar wel een mooie wandeling. Onderweg in een klein stadje was ook nog een feest, dus ik kon de optocht nog zien. Eerst een groep personen met vachten en koeiebellen. Daarna ´Gigantes´, dat zijn grote poppen. Alles begeleidt met traditionele muziek. In Pamplona zit ik in een hostal. Daar houd ik ook een dag rust. Op de rustdag de gebruikelijke huishoudelijke zaken, kleding wassen en schoenen poetsen. En ook maar weer eens langs de kapper, lekker kort, dan moet het tot Santiago genoeg zijn. ´s Middags op de rustdag de kathedraal en het museum bezocht. Ook nog de nieuwste film van Pedro Almodovar ´La piel que habito´ bekeken, weer een beetje aparte film. Voor de zekerheid ook nog een paar wandelsokken gekocht, de sokken die ik bij me heb beginnen lanzaam toch wat slijtage te vertonen.

Dinsdag 6 september 2011

Pamplona - Puente la Reina (23.0 km)

Puente la Reina
Puente la Reina

vandaag een gemiddelde wandeling met een klein stukje stijgen de Perdonpas over. Dat is ongeveer 400 meter langzaam naar hoog lopen, niet erg zwaar. Verder wel een hele mooie wandeling op de eerste 4 kilometer buitenwijken na. Onderweg loop ik geen moment meer alleen, er zijn altijd wel andere pelgrims in de buurt. Dat loopt wel een heel stuk anders dan in Frankrijk. In Puente la Reina slaap ik in een pelgrimsherberg die zich in de kelder van een hotel bevindt. In het hotel is ook een pelgrimsmenu om 19:30, voordat het normale restaurant opengaat. Puente la Reina (in het Nederlands Brug de koningin) is genoemd naar een brug, die een koningin heeft laten bouwen. ´s Avonds nog een praatje gemaakt met Larry, een pelgrim uit de Filipijnen.

Woensdag 7 september 2011

Puente la Reina - Estella (22.3 km)

Zelfportret
Zelfportret

een gemiddelde afstand vandaag, wel wat stijgen en dalen. Het landschap is erg mooi, wel erg droog en weinig schaduw. Gelukkig was het vanochtend nog niet zo heet en was ik om ongeveer half twee al in Estella. In de loop van de middag wordt het tegen de 28 graden, toch wel een beetje warm. Weer veel pelgrims vandaag. In Estella kwam ik Paul uit Denemarken weer tegen, daar had ik in Roncesvalles al een praatje mee gemaakt. Het bijwerken van de weblog gaat hier in Spanje ook wat makkelijker, bijna in elke herberg staat wel een computer met internet. Aan het eind van de middag even het stadje bekijken en inkopen doen voor de volgende dag. In de avond ben ik met Paul op het dorpsplein wat gaan eten.

Donderdag 8 september 2011

Estella - Los Arcos (21.0 km)


vandaag erg vroeg op en ook niet goed geslapen. Naast mij lag iemand stevig te snurken, dan doe je bijna geen oog dicht. En al om half zes begonnen mensen op te staan en in te pakken en daarbij maakten ze veel lawaai. Dus ben ik ook maar opgestaan en om kwart over zes liep ik al. Het was toen nog wel donker tot kwart over zeven, maar de weg was goed te zien. Verder was het weer een mooie wandeling en het weer was ook goed. Vandaag niet lang en vanwege de vroege start was ik al voor 12 uur in Los Arcos. Dan kan ik vanmiddag lekker rustig het stadje bekijken en op een terrasje zitten. In de herberg ontmoet ik ook nog een aantal Nederlanders uit Zwolle.

Vrijdag 9 september 2011

Los Arcos - Logroño (29.2 km)


een lange wandeling vandaag en ook wel warm. Het is een mooi landschap op de laatste 5 kilometer na, dan loop je door de industriegebieden van Logroño. In Logroño kom ik aan om ongeveer 14:00 en dan zijn er al twee herbergen vol. Een aantal pensions die ik probeer zijn ook al vol. Gelukkig is er nog wel plaats in de herberg van de parochie van Santiago (Sint Jacobus). Dit is wel een erg primitieve herberg, een matje op de grond is alles. Je kunt er gelukkig wel douchen en ´s avonds is er een gezamenlijk avondeten. Na mij komen nog meer pelgrims en dan is de normale ruimte al vol, maar er worden dan ook matjes in de kerk neergelegd. ´s Avonds is er ook een mis in de kerk van Santiago. Daar heb ik nog een stukje van het gebed voorgelezen in het Engels. Het was de bedoeling dat er ook nog andere pelgrims in andere talen wat zouden voorlezen, maar niemand wilde of durfde. Wel een aparte ervaring deze herberg, maar erg comfortabel sliep het niet.

Zaterdag 10 september 2011

Logroño - Najera (29.2 km)

na de moeite met het vinden van een slaapplaats gisteren en de verwachting dat ik laat in Najera aankom heb ik maar een hotel gereserveerd in Najera. Dan hoef ik niet snel door te lopen en kan ik rustig aan doen en ook nog wat tijd nemen om rond te kijken. De tocht vandaag loopt grotendeels door de wijngaarden van La Rioja. De druiven zijn inmiddels ook al rijp, dus onderweg verdwenen er ook een aantal. Erg lekker. Het was wel erg heet in de middag, meer dan 30 graden en er was weinig schaduw, dus dat was iets minder prettig. Gelukkig is de lucht hier wel droog, dus het voelt minder heet aan als in Frankrijk. Onderweg kom ik ook Larry uit de Filipijnen weer tegen. ´s Avonds slaap ik lekker comfortabel in een hotel.

Zondag 11 september 2011

Najera - Santo Domingo de la Calzada (21.1 km)

Santo Domingo de la Calzada
Santo Domingo de la Calzada

niet zo´n lange dag vandaag en er is een grote herberg van 210 bedden in Santo Domingo, dus ik ga er vanuit dat ik wel een slaapplaats vind. Wel op tijd vertrokken in verband met de temperatuur, maar die viel wel mee. Het was bewolkt, dus de zon scheen niet zo fel. Vandaag in het begin nog wat wijngaarden, maar daarna graanvelden, waar niets meer op stond, de oogst was al binnengehaald. Een kaal landschap. De aarde was wel rood, dat was wel apart. Ik kwam om kwart voor twaalf in Santo Domingo aan en toen stond er al een rij voor de herberg, die ging om twaalf uur open. Ik heb nu een slaapplaats en er is ook internet in de herberg, dus kan ik mooi de weblog weer bijwerken. In de herberg is ook een Spaanse pelgrim, die helemaal in de traditionele kleding rondloopt. Het is zijn 21e camino. Straks ga ik even in de stad rondkijken.


In de kathedraal van Santo Domingo kun je een kippenhok met een haan en een kip aantreffen, daar hoort een heel verhaal bij. Er is ooit een pelgrim opgehangen. Daarna hebben zijn ouders de tocht naar Santiago gemaakt en zijn teruggekeerd en toen bleek hun zoon nog levend aan de galg te hangen. De ouders zijn toen naar de bisschop gegaan met hun verhaal. De bisschop was juist bezig een gebraden haantje te eten en hij zei dat hun zoon net zo levend was als de haan in zijn handen. Prompt kraaide de haan en vloog weg en zo kwam alles weer goed. En sindsdien is er een kippenhok in de kathedraal. En als je in de kathedraal bent en de haan kraait, dan is dat een goed voorteken. ´s Avonds nog weer bij de mis geweest, daar was ook gelijk een begrafenis, dat gebeurd blijkbaar niet in een aparte kerkdienst.

Maandag 12 september 2011

Santo Domingo de la Calzada - Belorado (23.2 km)

vroeg weg vandaag, want om half vijf, kwart voor zes begon iedereen al op te staan en dan kun je toch niet meer slapen. Bovendien moet je dan wel weg om nog een beetje op tijd bij de volgende herberg aan te komen. Het is net een soort stoelendans om de bedden. Gelukkig ben ik vandaag ruim op tijd in Belorado en zijn er nog genoeg plaatsen.


De wandeling was iets minder interessant, een zandweg die grotendeels parallel liep aan de snelweg. Wel 5 dorpjes doorgelopen onderweg, dat is dan wel weer leuk. Straks even rondkijken in Belorado. In de herberg slaap ik in een kleine slaapzaal met 6 bedden. Daar slaapt een groepje spanjaarden, die ik in Santo Domingo ook al heb gezien. ´s Middags drinken we samen nog wat op een terrasje.

Dinsdag 13 september 2011

Belorado - Ages (27.3 km)

vandaag erg vroeg weg, om half zes liep ik al. Dan is het nog donker, maar het was volle maan, dus dan kun je de weg nog goed zien. De eerste helft was weer een pad parallel aan de snelweg, maar de tweede helft was een berg op en door het bos. In het bos op 3,5 km voor Ages ligt een klooster San Juan de Ortega. Een erg mooie locatie, maar ik was daar vroeg en de herberg is pas laat open, dus ben ik doorgelopen naar Ages. Morgen naar Burgos en dan een rustdag.

Woensdag 14 september 2011

Ages - Burgos (22.8 km)

Burgos
Burgos

vandaag rustig aan gedaan, ik had al een hotel gereserveerd in Burgos, dus ik hoefde mij niet te haasten. Het was een beetje nevelig in het begin van de ochtend, dus heb ik niet veel gezien. Ik liep over een berg, dus er zou een mooi uitzicht moeten zijn, maar de nevel verhinderde dat. De laatste 10 kilometer waren minder interessant. Eerst liep ik langs het vliegveld van Burgos, daarna door industriegebieden en buitenwijken. Uiteindelijk kwam ik in het centrum van Burgos aan, dat is wel mooi. Het hotel is aan de rand van het centrum. Vanmiddag heb ik wat door het centrum rondgelopen en morgen ga ik de kathedraal bekijken. Er is ook een nieuw museum over de evolutie van de mens, daar ga ik ook nog kijken. Dat museum is hier, omdat vlak bij Burgos in Atapuerca een grote vindplaats is van prehistorische mensen, enkele van de oudste mensen in Europa.

Vrijdag 16 september 2011

Burgos - Hornillos del Camino (21.0 km)

Hornillos del Camino
Hornillos del Camino

weer verder na Burgos. Gisteren lekker uitgerust. In de ochtend de kathedraal bekeken en in de middag wat gegeten en daarna gelezen. Het museum heb ik niet bezocht, daar had ik geen zin in. Vandaag een eenvoudige wandeling, wel een beetje op tijd weg, want het eindpunt is een klein dorp met niet al te veel slaapplaatsen en het volgende dorp is 11 km verder. Ik ben uiteindelijk ruim op tijd op het eindpunt en er blijken iets meer bedden te zijn, dan ik had gedacht, ze hebben ook wat bedden in de sporthal gezet. De wandeling begint langzaam al te lijken op het landschap wat ik de komende week wel meer zal zien. Ik loop nu over de "Meseta", een redelijk vlak landschap zonder veel bomen (en dus ook weinig schaduw) en nagenoeg rechte wegen. Dat kan op den duur wel saai worden. Gelukkig kom je onderweg wel leuke dorpjes en stadjes tegen. In Hornillos tref ik ook Paul uit Denemarken weer aan. Omdat ik vroeg in Hornillos was heb ik in de middag al in de bar gegeten met twee Canadezen, Derek en Gale. In de avond eet ik nog een keer in de bar met 3 Australiers.

Zaterdag 17 september 2011

Hornillos del Camino - Castrojeriz (19.6 km)

Castrojeriz
Castrojeriz

vandaag niet lang, wel mooi. Het landschap is wel hetzelfde als gisteren, maar onderweg wel wat leuke dingen gezien. Eerst een dorpje Hontanas, na ruim 10 kilometer lopen zie je een verkeersbord met Hontanas 0,5 km, maar er is geen dorp te zien. Als je dan een eindje doorloopt sta je op de rand van een dal en zie je Hontanas onder je liggen. In Hontanas heb ik in een bar een kopje koffie gedronken en een broodje gegeten. Vervolgens kom je langs een ruine van het klooster van Sint Anton, daar staat nog wel één en ander van overeind onder andere een grote poort, daar loopt de weg onderdoor. Castrojeriz is een dorpje, dat in een ring om een berg heenligt. Op de top van de berg liggen de ruines van een kasteel. In Castrojeriz zijn diverse kerken en een colegiata. Dat is een soort kathedraal, maar dan zonder bisschop.

Zondag 18 september 2011

Castrojeriz - Fromista (26.3 km)

De kerk van San Martin in Fromista
De kerk van San Martin in Fromista

vandaag rustig aan gedaan, ik had gisteren gereserveerd in een albergue privado. Althans dat dacht ik, toen ik aankwam stond mijn naam nergens genoteerd en was de herberg al vol. Gelukkig was er nog plaats in de gemeentelijke herberg, dus geen probleem, maar dat reserveren werkt dus niet. De wandeling was grotendeels over een weg met zand en steentjes en vrijwel helemaal vlak. Behalve in het begin, toen moest je nog even een bergje over. Het laatste stuk tot Fromista liep je langs het kanaal van Castilie. In Fromista is één van de mooiste kerken van de hele route, niet erg groot, maar wel erg mooi. ´s Avonds gegeten met Paul en Frederique uit Frankrijk.

Maandag 19 september 2011

Fromista - Carrion de los Condes (18.8 km)

De wandeling was kort vandaag, maar wel de hele tijd langs de weg. Wel om de 4 km een dorpje, dus af en toe een kopje koffie genomen. In Carrion geslapen in de herberg van het klooster van Santa Clara. ´s Avonds nog weer bij de mis geweest. Verder weinig interessants te melden.

Dinsdag 20 september 2011

Carrion de los Condes - Ledigos (23.3 km)

De Meseta
De Meseta

het was vandaag een duidelijk voorbeeld van een wandeling over de Meseta. Van Carrion de los Condes naar het eerste dorp was 17 km over een kaarsrechte weg met weinig afleiding. De vorige keer dat ik hier liep was hier ook verder helemaal niets. Nu was er halverwege een kleine kiosk waar je drankjes en broodjes kon kopen. Ook waren de bomen die acht jaar geleden nog klein waren al iets gegroeid, dus je hebt nu ook schaduw af en toe. Gelukkig was het vandaag niet zo heel erg heet, dus de wandeling was goed te doen. Vandaag zit in weer in een private herberg. Die had ik gisteren ook al gebeld om te reserveren, maar toen ik vandaag aankwam werd daar verder niets mee gedaan. Gelukkig was er nog plaats genoeg. Vandaag een groot deel van de dag met Paul en Frederique gelopen. Zij lopen nog een dorpje verder. ´s Avonds in de bar bij de herberg gegeten, andere mogelijkheden zijn er ook niet in dit dorp. Ik zat aan tafel bij Simon uit Duitsland, hij loopt de camino in een snel tempo, hij wil van St-Jean tot Santiago in 25 dagen lopen, dat is gemiddeld 31 km per dag.

Woensdag 21 september 2011

Ledigos - Sahagun (15.6 km)

omdat het vandaag een korte wandeling was ben ik vandaag laat vertrokken, pas om acht uur, na een simpel ontbijt in de bar. Het is dan al licht en dat zie je een stuk meer als je aan het lopen bent. Het is dan ook een stuk rustiger op de weg, want de rest is al een eind vooruit. De wandeling is weer ongeveer hetzelfde als gisteren, dus niet veel bijzondere dingen onderweg. Wel nog een broodje gegeten in een leuke herberg onderweg. Om twaalf uur was ik in Sahagun en kon ik een plek vinden in een herberg. Het is hier in deze herberg nog niet zo heel erg druk. Ik kan hier vanavond ook eten, dat is wel zo makkelijk. In Sahagun zijn een paar interessante kerken te zien, deze zijn van baksteen met patroontjes en dat is apart, want de meeste kerken hier zijn van steen. De komende drie dagen tot Leon doe ik het ook rustig aan, drie keer net iets onder de 20 km.

Donderdag 22 september 2011

Sahagun - El Burgo Ranero (18.2 km)

El Burgo Ranero
El Burgo Ranero

vandaag weer rustig aan, niet te vroeg op, zeven uur, en om half acht vertrokken. Dan is het al licht en dat is fijn. De wandeling is niet veel anders als de afgelopen dagen. Het lijkt wel iets minder druk. Er zijn ook een aantal mensen in Sahagun gestopt, die plaats ligt ook ongeveer op de helft van het Spaanse deel. In El Burgo Ranero slaap ik in een kleine herberg, die is om twee uur al vol, maar dan ben ik al binnen. In dit dorp is niet heel veel te doen. Er is wel een winkeltje en er zijn twee restaurants. De meeste pelgrims in deze herberg heb ik nog niet eerder gezien. Waarschijnlijk lopen de meeste mensen nog iets verder door en zit ik nu in een andere groep. Ik heb net een broodje gegeten en een handwas gedaan, nu ga ik een boekje lezen en vanavond één van de twee restaurants uitproberen.

Vrijdag 23 september 2011

El Burgo Ranero - Mansilla de las Mulas (19.2 km)

het begint eentonig te worden, maar vandaag weer een zelfde soort wandeling als de afgelopen dagen. Ik eindig wel in een klein stadje, er zijn iets meer barretjes en café´s en ook een paar winkeltjes. Er is zelfs een stadsmuur. Ik ben vandaag als vierde in de herberg, dus ik ben ruim op tijd voor een bed. Ik heb net ook al een hostal gebeld in Leon voor morgen en overmorgen, dus daar heb ik ook al een kamer gereserveerd. Straks ga ik even naar de stadsmuur kijken en er is hier ook nog een etnografisch museum, dat is misschien ook wel interessant.

Zaterdag 24 september 2011

Mansilla de las Mulas - León (18.7 km)

Gaudi in León
Gaudi in León

vandaag weer een kort stukje naar León. De wandeling was in het begin weer een beetje hetzelfde. Het laatste stuk liep ik door de stad. In León zat ik in een eenvoudig hotel en redelijk goedkoop, 46 euro voor twee dagen. Zondag had ik een rustdag in León. Ik heb de stad bekeken en de kathedraal en de collegiata van San Isidoro. Zaterdagavond ben ik ook nog naar de film geweest. De nieuwste film van Enrique Urbizu ´No habra paz para los malvados´, een detective/politie-film. Verder wat gelezen en de schoenen gepoetst. En rustig aan gedaan uiteraard.

Maandag 26 september 2011

León - San Martín del Camino (24.5 km)

Weer op pad, eerst door de buitenwijken van León, daarna langs de autoweg door weer hetzelfde landschap als voorheen. Het is nu wel bijna de laatste dag van dit landschap. Als ik in León het hotel verlaat komen er ook net twee Canadese dames, Denise en Elisabeth, uit het hotel, die op pad gaan. Het eerste stuk van de wandeling lopen we samen op. Het laatste stuk van de wandeling loop ik samen met een Nederlander, Klaas. In San Martin slaap ik in een herberg, waar ik ook kan dineren en ontbijten. Klaas, Denise en Elisabeth zijn daar ook. ´s Avonds eten we met acht personen aan een tafel. In de herberg slaap ik in een slaapzaal met 16 bedden, waarvan er slechts 5 bezet zijn. Het lijkt dus niet meer zo druk.

Dinsdag 27 september 2011

San Martín del Camino - Astorga (24.3 km)

Gaudi in Astorga
Gaudi in Astorga

de wandeling wordt vandaag al wat interessanter. Eerst nog wel 6 kilometer langs de weg tot Hospital de Orbigo. Daarna door een glooiend landschap met enkele dorpjes naar Astorga. In Astorga ben ik nog even naar een opticien geweest, want het neusvleugeltje van mijn bril was verdwenen. Gelukkig is dat snel gerepareerd. Ook nog even het bisschoppelijk paleis bekeken, dat is gebouwd door Antoni Gaudi. ´s Avonds op de Plaza Mayor gegeten.

Woensdag 28 september 2011

Astorga - Rabanal del Camino (20.2 km)

de bergen komen nu dichterbij, dus het landschap wordt weer wat mooier. Vandaag lekker gewandeld. Het is niet zo erg warm en het grootste deel van de dag bewolkt, maar het is wel droog. Rustig aan gedaan, niet te vroeg weg en onderweg een paar keer koffie gedronken in een bar. In Rabanal op het terrasje voor de herberg een biertje gedronken met een paar Denen. Ik eet ´s avonds in de bar naast de herberg met de Denen en met Derek en Gale uit Canada.

Donderdag 29 september 2011

Rabanal del Camino - Molinaseca (25.8 km)

Cruz de Ferro
Cruz de Ferro

vandaag een wandeling door de bergen, één van de mooiere van de hele reis. Het is niet heel veel klimmen, want ik begin al redelijk hoog, maar het is wel een aardig stuk dalen. Onderweg een aantal dorpjes doorgekomen. Het eerste dorpje waar ik doorheen liep, Foncebadon, was 8 jaar geleden nog onbewoond. Inmiddels zijn daar 3 herbergen en een aantal barretjes. Verder kom ik nog door een ander dorp, waar één herberg is van iemand die zich een tempelier noemt. Verder woont er niemand meer in dat dorp. Ik passeer ook het Cruz de Ferro, het is gebruikelijk om daar een steen neer te leggen die je van huis hebt meegenomen. Ik vond mijn rugzak al zwaar genoeg, dus ik had geen steen bij me. Onderweg heb je ook mooie uitzichten.

Vrijdag 30 september 2011

Molinaseca - Cacabelos (22.8 km)

Ik verlaat vandaag de bergen weer even en loop door een groot dal. Onderweg passeer ik een grotere stad, Ponferrada. Daar is onder andere een groot kasteel van de tempeliers. Vlak voor Cacabelos loop ik door de wijngaarden van El Bierzo. Verder weinig te melden.

Zaterdag 1 oktober 2011

Cacabelos - Ambasmestas (23.2 km)

vandaag begin ik de wandeling met te lopen door de wijngaarden van El Bierzo. Na Villafranca loop ik een dal in richting een pas, daar zal ik morgen de bergen oversteken naar Galicia. Halverwege het dal en vlak voor de echte klim overnacht ik in een kleine herberg met 16 bedden. Daarvan zijn er slechts 7 bezet, dus het is niet zo druk in dit dorpje. ´s Avonds ga ik in een simpel restaurant eten met een pelgrim uit Australië.

Zondag 2 oktober 2011

Ambasmestas - O Cebreiro (13.6 km)

O Cebreiro
O Cebreiro

niet zo´n lange dag vandaag, wel een flink stuk klimmen. De uitzichten zijn erg mooi en je loopt hier niet langs de snelweg, dat maakt de wandelingen ook een stuk leuker. Op de pas is een klein maar toeristisch dorpje, O Cebreiro, daar overnacht ik in een grote herberg. Ik ben nu ook op de grens tussen de ´deelstaten´ Castilla en Galicia. Vanaf morgen loop ik door Galicia in 7 dagen naar Santiago.

Maandag 3 oktober 2011

O Cebreiro - Triacastela (20.9 km)

vanochtend een groot deel van de wandeling over de bergrug gelopen. Dat levert mooie uitzichten op. Daarna aan het eind van de wandeling een stevige afdaling naar Triacastela. Onderweg kom je diverse kleine dorpjes tegen.


De koeien worden hier nog in het dorp op stal gezet en ´s ochtends worden de koeien dan naar buiten gebracht naar de wei. De straat ligt dus vol met koeiepoep. In de dorpjes zijn ook kleine barretjes, dus er is volgende gelegenheid om koffie te drinken onderweg. In Triacastela overnacht ik in een private herberg met voldoende stopcontacten om alle apparaten weer eens een keer te kunnen opladen. Op internet heb ik ook alvast een vliegticket gekocht voor de terugreis op donderdag 13 oktober en een hotel gereserveerd in Santiago. Vanavond ga ik in het stadje ergens iets eten.

Dinsdag 4 oktober 2011

Triacastela - Sarria (18.2 km)

weer rustig aan gedaan vandaag. De wandeling liep weer over een berg, dus eerst wat klimmen en aan het eind weer wat dalen. Wel weer mooie uitzichten en ook weer koeien onderweg. Ook wat kleine barretjes in de dorpjes. Sarria is een grote stad, maar niet heel erg bijzonder. Wel veel herbergen, dus onderdak vinden is geen probleem. In de stad is ook een internetcafé met een printer, dus ik kan de e-ticket van de terugvlucht en de hotelreservering uitprinten. Morgen passeer ik tijdens de wandeling de 100 km grens, deze afstand moet je lopen tot Santiago om de Compostelana te kunnen krijgen. Verder niet veel bijzonders te melden.

Woensdag 5 oktober 2011

Sarria - Portomarin (22.9 km)

Een horreo voor graanopslag
Een horreo voor graanopslag

een mooie wandeling vandaag. ´s Ochtends lekker weer om te wandelen, ´s middags werd het toch wel erg warm, dus de laatste 6 kilometer was wel een beetje zwaar. Vandaag ben ik ook de steen gepasseerd met de 100 kilometer markering, dus is het nu nog minder dan 100 km tot Santiago. In Portomarin zit ik weer in een private herberg. ´s Middags drink ik nog wat op het pleintje met vier Canadezen. Eén daarvan is geboren in Nederland en op z´n vierde naar Canada verhuist, maar hij spreekt nog een klein beetje Nederlands. Het Portomarin waar ik nu zit is niet het oorspronkelijke plaatsje, dat is namelijk verdwenen in een stuwmeer. De kerk is wel origineel en is steen voor steen verplaatst. De stenen zijn daarvoor genummerd en die nummers kun je nog zien.

Donderdag 6 oktober 2011

Portomarin - Palas de Rei (24.6 km)

Portomarin
Portomarin

weer wat langer gewandeld vandaag. Het was vanochtend een beetje mistig, dus niet veel uitzichten. Ik liep vandaag ook weer grotendeels langs een weg, maar wel veel op en neer en als het niet mistig was kon je vast wel ver kijken. Onderweg weer veel dorpjes gepasseerd, dus aan koffie en hapjes geen gebrek. Je hoeft nu ook niet zoveel water en eten mee te nemen, dat scheelt een hoop in het gewicht. Ik ben nu in Palas de Rei en dat is ongeveer 65 kilometer van Santiago verwijderd. Dat is nog drie dagen lopen, dus als het goed is kom ik op zondag in Santiago aan. Morgen nog een lange dag en daarna nog twee kortere en dan vind ik het eigenlijk wel genoeg geweest.

Vrijdag 7 oktober 2011

Palas de Rei - Ribadiso (26.1 km)

nog een laatste lange wandeling vandaag. Laat vertrokken, om half negen. Het blijft steeds langer donker ´s ochtends en ik heb geen zin om in het donker te lopen. De wandeling was wel weer mooi, behalve in het midden, dan moet je nog een grotere plaats door. Op het eind kruis je drie riviertjes, dus dat is veel klimmen en dalen. Dat is best wel zwaar aan het eind van de dag en na 2700 kilometer. Nu nog twee dagen en dan vind ik het eigenlijk wel best.


Ik overnacht nu in een klein dorpje in een herberg die maar half vol zit. Gelukkig is er ook nog een restaurant, dus vanavond heb ik in ieder geval ook nog wat te eten. De vier Canadezen zitten hier ook, daar heb ik net nog een biertje mee gedronken en vanavond zie ik ze weer bij het eten. Drie kilometer verderop is een klein stadje, maar ik vond het hier eigenlijk wel leuker om te blijven. Bovendien is de afstand dan meer gelijk verdeeld.

Zaterdag 8 oktober 2011

Ribadiso - Pedrouzo (21.7 km)

de één na laatste dag vandaag. Geen heel bijzondere wandeling, lekker rustig aan gedaan. Langzaam maar zeker ben ik wel blij dat ik er bijna ben. Nu nog één kort dagje en dan is het afgelopen. Vandaag in Pedrouzo slaap ik in een pension in een eigen kamer met douche en toilet voor 18 euro. En morgen slaap ik in een hotel, dus het is afgelopen met de herbergen en het lawaai ´s ochtends vroeg. Straks even in het dorp kijken en vanavond eet ik hier in het pension.

Zondag 9 oktober 2011

Pedrouzo - Santiago de Compostela (20.6 km)

Het einddoel - de kathedraal van Santiago
Het einddoel - de kathedraal van Santiago

de laatste wandeling vandaag. En het lijkt nog niet zo lang geleden dat ik in Apeldoorn de deur achter mij dicht trok. Toch heb ik nu meer dan vier maanden gelopen. De wandeling naar Santiago was nog mooi, ook al loop je de laatste 4 km door de buitenwijken van Santiago. De rest van de wandeling liep je door de eucalyptusbossen en door wat open heuvelachtig terrein. Ik was niet vroeg vertrokken en heb rustig aan gelopen met veel pauzes onderweg. Om ongeveer drie uur stond ik op het plein voor de kathedraal en was het einddoel bereikt. Eindelijk heb ik nu echt vakantie, ik ben wel blij dat het gelukt is, maar nu vind ik dat ik wel genoeg heb gelopen. De totale gelopen afstand is 2745 km in 117 wandeldagen en 13 rustdagen.

Na aankomst heb ik even door de kathedraal gelopen en ben bij het pelgrimsbureau geweest voor de laatste stempel en het Compostelana. Daarna samen met een Canadees een biertje gedronken. In Santiago slaap ik in een hotel in een voormalig klooster naast de kathedraal, lekker in het centrum. Nu heb ik een paar dagen om Santiago te bekijken. Inmiddels ben ik maandag ook al bij de mis geweest, maar het enorme wierookvat werd helaas niet rondgeslingerd, dus een andere keer nog maar eens kijken. Verder zijn er nog wat musea om te bezoeken en ik wil ook nog wat inkopen doen, boeken, cd´s en dvd. En misschien ook nog naar de film, maar de bioscopen liggen iets buiten het centrum, dus als het te ver is om te lopen dan heb ik daar geen zin in. Donderdag vlieg ik weer terug naar Nederland en dan kan ik weer gaan wennen aan het gewone leven.